22 березня 2011 р.                                                                                                             м. Київ

sdf 

Україна посіла 7-е місце з кінця серед 22 країн за прокуреністю кафе, барів та ресторанів

Україна посіла 7-е місце з кінця серед 22 країн за прокуреністю кафе, барів та ресторанів. Такі дані дослідження Університету Джона Хопкінса (США, Балтімор), який вивчав рівень задимленості сигаретним димом в різних країнах світу для того, щоб з’ясувати шкоду, якої зазнають офіціанти на своєму робочому місці.

В Україні для проведення дослідження був обраний Кременчук, де протягом 2009/2010 р. досліджувалося 10 закладів. Їх працівники здавали зразки свого волосся, на яких осідав нікотин. Ці зразки волосся з 22 країн, а також заміри спеціальних приладів для вимірювання тютюнового диму були проаналізовані та порівняні між собою.

В результаті лідерами за задимленістю стали Вірменія, Туреччина, Бангладеш, Грузія, Киргизія, Росія. Трішки краще, ніж в Україні, ситуація з цим в США, Індонезії, Мексиці, Гватемалі, Філіппінах, Китаї, Нігерії, Польщі, Гані, Перу.

Найчистішим повітря виявилося в барах Таїланду, Індії, В’єтнаму, Уругваю та Аргентині, яка і показала найкращі результати.

«Дослідження волосся показало, що українські офіціанти, які не курять, мають у своєму організмі стільки ж шкідливих речовин, скільки людина, яка курить щоденно 1 сигарету, – говорить Кирило Животовський, координатор Кампанії «Європа для України», який координував дослідження Університету Джона Хопкінса в Україні. – Навіть над столиками, де, за правилами закладу, курити було не можна, прилади показали наявність диму. До речі, таких закладів з місцями для некурців було лише 2 з 10, хоча закон зобов’язує кожен заклад обов’язково виділяти мінімум 50% місць, де б не було сигаретного диму».
Нагадаємо, у 2011 році активісти проекту «Київ без тютюнового диму» здійснили моніторинг барів, кав’ярень та ресторанів в Києві.
«79 зі 100 обстежених нами закладів порушують вимоги закону, – каже Олена Дуб, координатор проекту «Київ без тютюнового Диму». – В 10% барів та ресторанів Києва взагалі немає місць для некурців. Найчастіше (52%) в барах та ресторанах відводиться менше 50% площі з чистим повітрям. Але принципово, що навіть туди потрапляє сигаретний дим. Всі знають з власного досвіду, як після відвідування зали, де не курять, ваш одяг та волосся смердять сигаретами. Отже, у більшості закладів громадського харчування клієнти, часто з дітьми, та особливо офіціанти змушені дихати повітрям з канцерогенними речовинами. Тому закони щодо обмеження куріння у столиці потребують серйозного доопрацювання владою. Найефективнішим заходом, на нашу думку, стане повна заборона куріння у громадських місцях Києва, як це вже зробили, наприклад, Великобританія, Франція, Італія». 
Цікаво, що в барах Кременчука, де була розміщена реклама сигарет, вміст тютюнового диму був у 1,3 рази більшим, ніж у тих закладах, де реклами взагалі не було. Це є ще один аргумент на користь повної заборони реклами сигарет, в тому числі, в ресторанах та барах. Нагадаємо, проект Закону №5164 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», який наразі чекає на ухвалення Верховною Радою, передбачає повну заборону реклами тютюнових виробів, в тому числі в мережі Інтернет, заборону спонсорства, стимулювання продажу тютюнових виробів та заборону в місцях продажу. Цей законопроект вже був прийнятий в першому читанні 30 листопада 2010 року.

Довідка
За даними Глобального опитування дорослих про вживання тютюну (GATS), понад 90% населення України підтримують заборону куріння в усіх громадських місцях.

Загалом, за даними Київського міжнародного інституту соціології, поширеність куріння в Україні зменшилася з  41% у 2005 році до 29% у 2010 році.

 

Контактна особа:
Борисяк Дар’я
Представник прес-центру
Коаліції громадських організацій
«За вільну від тютюнового диму Україну»
044 278 48 95
d.borysiak@krasni.com.ua

 

ГОЛОВНА

На початок