ГРИБНИЙ СЕЗОН ТРИВАЄ – ВБЕРЕЖІТЬСЯ ВІД ОТРУЄНЬ!

Грибник – як сапер: одна маленька помилка рівнозначна смерті. Зараз в Україні – у розпалі "тихе полювання" на гриби, що триватиме до пізньої осені. Трофеями багатьох грибників нерідко стають отруйні дари лісу.
Спочатку – про хороше. Людина почала збирати гриби з давніх давен, вживаючи їх у їжу, а також використовуючи для приготування напоїв. Люди на практиці пересвідчилися, що за поживністю гриби не поступаються добре випеченому хлібові, а за корисністю – фруктам та овочам. У них багато білків, вуглеводів, мінеральних солей та вітамінів. А як смакують смажені підберезники, красноголовці, маслюки та лисички!.. Майже всі їстівні гриби містять вітаміни А, B, B1, B2, C, D і PP. Останнього в них стільки ж, скільки у дріжджах чи печінці, а вітаміну D не менше, аніж у вершковому маслі. Та й фосфору в грибах, анітрохи не менше, ніж у рибі.
Гриби – це одне з найцікавіших і найтаємніших явищ природи, цінний харчовий продукт, однак серед грибів багато отруйних, які можуть викликати сильні отруєння, а іноді і смерть.
Гриби, наче губка, вбирають у себе солі важких металів, цезій, стронцій, ртуть. Тому любителі грибів свідомо труять себе, збираючи їх у радіоактивній зоні, на сміттєзвалищі, обабіч автомагістралі. Утім, такими грибами (якщо вони відносяться до категорії їстівних) можна лише сильно отруїтися, але все-таки – не вмерти. Тоді як помирають у нас від того, що кладуть до кошика отруйні гриби, котрі скільки не вари - пуття не буде: смертоносні токсини не піддаються жодній тепловій обробці.
В Україні поширені близько 80 видів потенційно небезпечних грибів, з них 10 – смертельно отруйних. Найнебезпечніший – бліда поганка. Вона трапляється досить часто, майстерно маскується під сироїжку, а неосвічені грибники примудряються сплутати її навіть з печерицею. Гриб містить дуже сильну отруту – аманітотоксин. Вона не руйнується під час термообробки, не розчиняється у воді. Одна бліда поганка, потрапивши в їжу, здатна відправити на той світ цілу родину. Нерідко трапляються випадки отруєння несправжніми опеньками – сіро-жовтими, цегляно-червоними – та несправжніми лисичками, що забарвлені у яскравіший, жовтогарячий колір.
Дуже часто плутають гриби жителі степових та південних регіонів України, а також корінні мешканці міст – у них немає жодних навичок збору; втім, ентузіазму не бракує! Тим часом жоден грибний довідник у лісі не допоможе. Малюнки та фотографії дають лише віддалене уявлення про зовнішній вигляд гриба, а щоб одержати реальне, потрібно його побачити і помацати. Адже гриб, особливо молодий, мінливий. Їстівні гриби плутають із чимось непридатним для травлення навіть професіонали: в Україні відомі випадки, коли труїлися лісники, єгері та працівники лісових заповідників.

ЗАСТЕРІГАЄМО!
· Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
· Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

  1. Під час посухи грибів краще не збирати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
  2. Не вживайте сирих грибів. Не куштуйте сирі гриби на смак.
  3. Відібрані гриби спочатку промийте, прокип'ятіть 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити не менше трьох разів у підсоленій воді  протягом 30–40 хвилин. Після кожного проварювання воду зливати.
  4. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
  5. Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.
  6. Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей (відійдіть не менш ніж 500 м від дороги), на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
- "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
· Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
· Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні - викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
· Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
· Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
· Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
· Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
· Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
СИМПТОМИ ГРИБНОГО ОТРУЄННЯ РІЗНІ:
Характерні ознаки отруєння - нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла - з'являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення, тому легковажити не можна.
Симптоми отруєння - галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності - з'являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волокониць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно. Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг - все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку. До смертельно небезпечних грибів належить і свинушка тонка, яка росте під Києвом, і багато прихильників "лісового м'яса" полюбляють її їсти. Однак, цей гриб надзвичайно небезпечний. Він спричиняє в окремих людей сильну алергічну реакцію, що призводить до захворювання крові. При отруєнні людина може померти за два тижні. Зараз цей гриб занесений до світового списку смертельно отруйних. Отруєння неїстівними грибами переважно є смертельним навіть при своєчасному зверненні за медичною допомогою. Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути. Тому обов'язково треба мити руки після дотику з грибами. Немало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки.
ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ: Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені, купуючи їх в магазинах.
Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне: ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів. Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ.

  1. Негайно викликайте "Швидку медичну допомогу".
  2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
  3. Можна зробити очисну клізму. Необхідно давати пити багато рідини.
  4. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс. Покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
  5. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ: ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ ДУЖЕ ВАЖКО ПІДДАЄТЬСЯ ЛІКУВАННЮ. НАПОЛЕГЛИВО РАДИМО ВСІМ! НЕ ЗБИРАЙТЕ ТА НЕ ЇЖТЕ ГРИБИ ЗОВСІМ, ЯКЩО НЕ ВПЕВНЕНІ У ЇХ ПОХОДЖЕННІ, ЯКОСТІ ТА СПОСОБІ ПРИГОТУВАННЯ. БЕЗ ГРИБІВ МОЖНА ПРОЖИТИ!

 

ГОЛОВНА

На початок